ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Balkanska krčma i tamni vilajet





















Riječ Balkan potiče od dvije riječi iz turskog jezika, a to su bal - što znači med i kan - što označava riječ krv. Upravo ove dvije riječi i oslikavaju Balkan i njegovu istoriju.

Vilajet (na turskom, vilayet) predstavlja administrativno upravnu podjedinicu Osmanskog carstva. Upravnik vilajeta je bio valija. Vilajeti su se dijelili na sandžake, (na turskom, sancak), kojima su upravljali begovi, također poznati kao sandžak-begovi.

Vilajeti su oformljeni 1864.g. u Turskom carstvu, administrativnom reformom, kada su ajaleti preoblikovani u vilajete. Bosna je bila jedna od konstitutivnih provincija, vilajeta, Osmanskog carstva, sve do austro-ugarskog pripojenja, 1908.

Pojam Balkan obojen je negativnim značenjima: nasilje, vjerska i etnička nesnošljivost, sveopšta nazadnost i podjeljenost. U engleskom jeziku riječ balkanisation (balkanizacija) označava neizlječivu rascjepkanost i netrpeljivost između frakcija unutar neke skupine. Zato se ta riječ na rubnim područjima izbjegava i ponekad smatra pogrdnom. U nekim zemljama bivše Jugoslavije koristi se i pojam balkanska krčma, koji se proslavio zbog Krležine rečenice: "Kad se u balkanskoj krčmi pogase svjetla, onda sijevaju noževi."


Nema komentara:

Objavi komentar