ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Sarajevska pivara i pivo

     Početak industrijskog razvoja u BiH je počeo otvaranjem Sarajevske pivare 1864. godine. Sarajevska pivara je jedina evropska jedinica proizvodnje piva, koja nije prestajala sa radom u periodima vladavine dva carstva: Osmanskog i Austro-Ugarskog.
Krajem 19. vijeka proizvodnja Sarajevske pivare je dostigla 22.000 hl, prije Prvog svjetskog rata proizvodnja je bila 116.000 hl, a u 1916. godini se popela na 150.000 hl. Od 1965. do 1980. godine Sarajevska pivara je bilježila stalan rast, koji je opao u periodu od 1980. do 1984. godine.
Od 1992. do 1995. godine nije zaustavila proizvodnju a izvori prirodne izvorske vode su obezbjeđivali veoma potrebnu pitku vodu, za stanovništvo Sarajeva.
 Od 1995. do 2009. godine strateški fokus Sarajevske pivare je na tome da popravi štetu i da modernizuje kompaniju u šta je investirano preko 80 miliona eura. Danas Sarajevska pivara koristi najmodernije tehnologije, kombinovane sa nepromjenjivim kvalitetom vode i tehnološkim razvojem. 1996. godine instalirana je linija za proizvodnju sokova i punionica limenki. 1997. godine izgrađeni su pogoni za punjenje bezalkoholnih pića, kao i PET pakovanja, kapaciteta 12.000 boca/h. 1998. godine je potpisan trogodišnji ugovor sa Coca-Colom, kako bi pivara vršila proizvodnju za njih. Od 1998. godine do 2002. godine Sarajevska pivara je modernizovala liniju za proizvodnju piva, a 2002. godine je potpisala novi ugovor ali sada sa Pepsico International o punjenju i distribuciji proizvoda Pepsi programa, i još jednom 2006. godine ugovor sa Pepsicom o proizvodnji i distribuciji Lipton programa. Od 2002. do 2009. godine instalirana je nova oprema za fermentaciju piva, punionica buradi, sistem za dealkoholizaciju piva, ASEPTIC linija, CIP stanica za filtraciju i linija za punjenje, kao i 38 novih, velikih tankova za vreono-ležni podrum. Danas proizvodnja Sarajevske pivare dostiže 800.000 hl piva, i million hl bezalkoholnih i osvježavajućih pića na godišnjem nivou. Sarajevska pivara je članica MIMS grupe, čiji istorijski razvoj se vezuje za kompaniju Mims d.o.o., Sarajevo, osnovanu 1989.godine koja danas upravlja i Pivarom Tuzla.

Sarajevsko pivo sadrži u sebi 4,9 % alkohola,
svojstvenu aromu i pravi šarm Sarajeva.
Sirovine od kojih se proizvodi Sarajevsko svijetlo
pivo su voda, ječmeni slad, hmelj i pivski kvasac. Nezamjenljiv sastojak Sarajevskog piva je upravo
prirodna izvorska voda iz bunara dubine 300 metara,
koja je potpuno mikrobiološki ispravna s malim
i izbalansiranim sadržajem mikroelemenata.
Kvalitet vode je konstantan i nepromjenjiv u
periodu dugom preko 150 godina.




Nema komentara:

Objavi komentar